podwyższona norma limfocytów u dziecka

jackloverose

Temat: podwyższony poziom limfocytów i powiekszone węzły
podwyższony poziom limfocytów i powiekszone węzły Mój 18-miesięczny synek od czerwca ur. ma powiększone więzły chłonne. Dzisiaj idę z nim prywatnie na usg tych węzłów( szyja,pachwiny). Do tego od wielu miesięcy ma podwyższony poziom limfocytów.W badaniu ze stycznia w 65%, w lutym w rozmazie: limfocyty:73%, kwasochłonne 2%,segmentowane 25%. Lekarz prowadzący nie udzielił mi żadnych fachowych informacji, mówiąc jedynie,że liczba limfocytów u tak małego dziecka może sięgać nawet 75%. Żadnego skierowania na badania nie dostałam. Zaniepokojona nadal powiększonymi węzłami na własną rękę poszłam z dzieckiem na badanie krwi.W rozmazie:segmentowane:16%, kwasochłonne 3%, limfocyty 81%. Wszystkie pozostałe parametry są w normie. Liczba leukocytów:6.5 tys/ul. Co mamy robić. Jestem bardzo zaniepokojona tymi wynikami. Do jakiego lekarza się udać?Jestem z Bydgoszczy.Z góry dziękuję za radę i pozdrawiam.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,632,61026716,61026716,podwyzszony_poziom_limfocytow_i_powiekszone_wezly.html



Temat: prawidłowe wyniki badań małych dzieci
prawidłowe wyniki badań małych dzieci Wiem, ze już parę takich pytań było. Ale szukałam na stronach internetowych i nie wiem jakie są normy dla małych dzieci czyli od 1 do 4r.ż. Moja córka ma 16 miesięcy i ciągle podwyższony poziom leukocytów. Obecnie 12 gdzie norma jest do 10 u dorosłych ( Neutrofile 30,0 Limfocyty 63,9 Monocyty 3,0 Eozynofile 2,7 Bazofile 0,1). Czytając informacje w internecie można się pogubić tak różne są normy.Erytrocyty ma 4,59, Hemoglobine 13,Hematokryt 40,MCV 87,1 MCH 28,3 MCHC 32,5 RDW 13,4 Płytki krwi 349 MPV 7,3. Czy mam się czym...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,101167214,101167214,prawidlowe_wyniki_badan_malych_dzieci.html


Temat: prośba o interpretację wynikow badań
prośba o interpretację wynikow badań Witam, Bardzo prosze o interpretację wyników badań mojej 5 letniej córki: Morfologia: WBC - 6,64 tys/ul (norma - 6,0 - 14,5) RBC - 4,95 mln/ul (norma 3,9 - 5,3) HGB - 13,6 g/dl (norma - 10,7 - 14,3) HCT - 39,5 % (norma - 31,0 - 40,5) MCV - 79,8 fl (norma - 76,0 - 90,0) MCH - 27,5 pg (norma 25,0 - 30,5) MCHC - 34,4 g/dl (norma 32,4 - 36,8) PLT - 156 tys/ul (norma 130 - 400) RDW-SD 37,5 RDW-CV - 13,2% (norma 11,5 - 14,5) PDW - 9,6 fl (norma 9-17) MPV - 9,3 fl (norma 6,9 - 12,2) P-LCR - 19,1 % (norma 6-24) PCT - 0,15 NEUT# - 3,84 NEUT% - 57,7 % (norma 35,0 - 55,0) LYMPH# - 1,66 LYMPH% - 25 % (norma 25,0 - 50,0) MONO# - 1,1 MONO% - 16,6 % (norma 2 - 8) EO# - 0,03 EO% - 0,5 % (norma 1 - 4) BASO# 0,01 BASO% - 0,2% (norma - 1) Rozmaz manualnie: Podzielone - 62 Kwasochłonne - 1 Monocyty - 7 Limfocyty - 30 OB - 3 mm CRP - 0,71 mg/dl (norma - 0,5) Dziecko ma kaszel mokry, katar - momentami żółtawy, gęsty, ale w większości wodnisty, uczucie zatkanego nosa, od dwóch dni podwyższona temp. (max. 38,5)....
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,103407061,103407061,prosba_o_interpretacje_wynikow_badan.html


Temat: Panie Doktorze - cytomegalia raz jeszcze
87% limfocyty) co sugeruje jakąś infekcję wirusową, Aha AspAT lekko podwyższony tj 48 (norma 31) Bardzo proszę o poradę Dziecko pod kontrolą neurologa i okulisty (wszystko ok)
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,87116693,87116693,Panie_Doktorze_cytomegalia_raz_jeszcze.html


Temat: Prosze o interpretacje wynikow.
Prosze o interpretacje wynikow. Witam.W morfologi zwyklej wyszly podwyzszone limfocyty 55,9%(norma 25-50),podwyzszone monocyty 9,8(norma 1-6)i eozzynofile 7(norma1- 7).I jeszcze z rozmazu krwi gran.kwasochlonne 8(norma1-5),limfocyty 52(norma 25-50),monocyty 9 (norma 1-6).Co moga oznaczac takie wyniki? Dodam ze trafilismy do lekarza bo dziecko jest niejadkiem a ostatnio nie chcialo jesc wogole.Tak poza tym nic mu nie jest jest zdrowy i wesoly.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,91902352,91902352,Prosze_o_interpretacje_wynikow_.html


Temat: Wyniki badania krwi
Wyniki badania krwi Panie doktorze co oznacza w wyniku ogólnym krwi podwyższony poziom limfocytów 58,1% ( norma 15,0-40,0) i obniżony poziom MCH 23,7 (norma 24,0-30,0) oraz w wymazie krwi GRANULOCYTY podzielone:25% , kwasochłonne 7% , LIMFOCYTY 62% , MONOCYTY 6%?. Dziecko ma 17 miesięcy
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,70927003,70927003,Wyniki_badania_krwi.html


Temat: mononukloza-jakie badaniatopotwierdzą?
Przy mononukleozie jest jednak podobno podwyższona liczba leukocytów (krwinek białych), on miał jednak ich poniżej normy. Próby wątrobowe były OK. Test lateksowy wyszedł ujemny. Natomiast przeciwciała w klasie IGM - wyszły dodatnie (było, że dodatni >30 - on miał ok. 60) - co wskazywałoby jednak na mononukleozę. U dzieci może mieć ona jednak taki nietypowy przebieg. Do tego córka (2 lata) zachorował...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,78664312,78664312,mononukloza_jakie_badaniatopotwierdza_.html


Temat: Slaby przyrost 6 mies - co jeszcze sprawdzic???
Leukocyty 9,7 Erytrocyty 4,6 Hemoglobina 11 Hematokryt 34 MCV 74 MCH 24 MCHC 32,3 plytki krwi 442 RDW-CV 13,3 PDW 11,8 MPV 10,3 neutrofile 2,43 (25,2%) limfocyty 5,64 (58,3%) monocyty 0,67 (6,9%) eozynofile 0.89 (9,2) norma lab. 1-7% podkreslone jako podwyzszone bazofile 0,0 (0,4%) Zelazo 36 Mocz - wyglada ok - z uwag jedynie nablonki -pojedyncze wpw i krwinki biale 1-2 wpw...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,80618493,80618493,Slaby_przyrost_6_mies_co_jeszcze_sprawdzic_.html


Temat: podwyższone ob i limfocyty- proszę o odpowiedź!!!
podwyższone ob i limfocyty- proszę o odpowiedź!!! Panie doktorze, bardzo prosze o informację, czy po przebytej infekcji wirusowej jest mozliwe aby utrzymywał się wysoki poziom ob - 40, norma max 15, oraz limfocytów 74, max norma 50. Dziecko pozostałe wyniki ma w normie (również badanie moczu)i czuje się dobrze. Dziecko ma 2 latka. Czy powinnam w związku z takimi wynikami zrobić inną...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,66361953,66361953,podwyzszone_ob_i_limfocyty_prosze_o_odpowiedz_.html


Temat: podwyzszone limfocyty u dziecka
podwyzszone limfocyty u dziecka dziewczyny, odebralam wczoraj wyniki badan Synka, WSZYSTKIE SA W NORMIE, piekne wyniki, ob 4, wszystko fajniutko, mocz tez ale........... limfocyty: norma 25 - 50 a Synek ma...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,43618,99535619,99535619,podwyzszone_limfocyty_u_dziecka.html


Temat: podwyzszone limfocyty u dziecka
W lutym Konrad miał limfocyty 92%, wpadłam w panikę, stawiałam mu już najgorsze diagnozy. Wielokrotnie powtarzaliśmy badania, poziom limfocytów bardzo powoli, ale spada (w lipcu było ich 61%). Byliśmy dwukrotnie u hematolog, która stwierdziła, że poziom limfocytów jest odpowiedni do wieku i nie widzi żadnych patologii. Co więcej, powiedziała, że wielu pediatrów jest niedouczonych i przy podwyższonych limfocytach od razu kierują niepotrzebnie do specjalisty, bo nie wiedzą, że dzieci do 4 roku życia mają niestabilne limfocyty z tendencją do podwyższonych i jest to norma. Dodam jeszcze, że przy infekcjach wirusowych poziom limfocytów wzrasta i potem jeszcze przez jakiś czas, czasem kilka tygodni, jest podwyższony. Jeśli Twój synek nie ma innych objawów, takich jak: ospałość, bóle brzucha, bolesne stawy, sińce bez wyraźnego powodu itp., jest żywotny, wesoły i ma płytki krwi w normie, to myślę, że możesz spać spokojnie :)
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,43618,99535619,99535619,podwyzszone_limfocyty_u_dziecka.html


Temat: zła morfologia
Oj Kasieńko, to niedobrze. Moje dziecko też ostatnio miało niedobrą morfologię, podwyższone leukocyty i limfocyty, ale nie aż tak. Strasznie wył cały boży dzień więc zrobiliśmy. Przyczyny nie znaleziono, ale antybiotyk ... ja na Twoim miejscu chyba bym strasznie panikowała, zazdroszczę Ci takiego spokoju. Mam nadzieję, że przyczyna się odnajdzie i wyniki szybko wrócą do normy. Daj znac jak wypadły kolejne. Pozdrawiam Was...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,15302,44780310,44780310,zla_morfologia.html


Temat: Powiększone węzły. Proszę o poradę.
kompletnie nic nie dolega. Jest wesoły, ładnie przybiera, na wadze na oko zdrowe dziecko. Czeka nas jutro USG węzłów dla rozwiania wątpliwości. Co mogę jeszcze wykonać by znaleźć ową infekcję. Czy np. pasożyty w kale mogą podwyższyć CRP. Dodam jeszcze ze dziecko prawdopodobnie jest alergikiem (suche poliki).
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,1124,90074681,90074681,Powiekszone_wezly_Prosze_o_porade_.html


Temat: Doki - prośba o interpretacje wyników
Tak nieznaczne odchylenia od norm mozna wlasciwie uznac za blad pomiaru. Co jest istotne w tych wynikach to brak podwyzszonej leukocytozy (liczby bialych krwinek) i tylko 42% neutrofilow, czyli najpewniej reszta (no, prawie cala reszta) to limfocyty, ktore w takim razie lekko przekraczaja norme- przewrotnie patrze na to, czego nie ma w Twoim poscie, a nie na to, co jest. Niepodwyzszone ASO, ... nie musisz koniecznie kluc dziecka jeszcze raz, jesli jest zdrowe i na nic sie nie skarzy.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,8517653,8517653,Doki_prosba_o_interpretacje_wynikow.html


Temat: prosze o pomoc w interpretacji
No coz po pierwsze nie porownuj wynikow dzicka 2-letniego do swoich. Dzieci w zaleznosci od przedzialu wiekowego maja rozne normy...Dzieci w wieku 2-6 lat limfocyty 40-60%, a neutrocyty 35-55%. A druga sprawa to ze masz nieznacznie zmienione swoje wartosci do norm nie oznacza ze zaraz musisz byc chora. Limfocytoza (podwyzszony stan limfocytow) moze wystepowac w chorobach zakaznych (odra, rozyczka, wzw, mononukleoza. Zas ... nawet uwagi nie zwrocil. A tak na prawde norm nie nalezy brac doslownie, gdyz nieznaczne obnizenie lub ich przekroczenie jeszcze o niczym nie swiadczy. Jezeli po przeczytaniu tego nadal bedziesz mniala watpliwosci przebadaj sie ze miesiac lub dwa ponownie. Niektorzy ludzie tak mają ze ich "normy" cale zycie minimalnie przekraczają te ogolnie dostepne normy. Taki jest ich urok...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,9294332,9294332,prosze_o_pomoc_w_interpretacji.html


Temat: jak leczyć żeby wyleczyć - pomóżcie!!
jeszcze raz dziękuję Właśnie odebrałam wyniki morfologii synka, jutro muszę o nich porozmawiać z pediatrą, bo jest sporo wyników poza normą. Nie znam się za bardzo na tym, ale jedno jest dla mnie jasne ma niedokrwistość pomimo podawania przez 10 m-cy różnych preparatów witaminowych. Podwyższone podzielone, kwasochłonne i limfocyty hmm. Z planów na jutro to jeszcze tylko kontrola u laryngologa ( pewnie pół dnia stania pod gabinetem z 2 dzieci) i odbiór posiewu moczu córki. Mam nadzieję, że wktótce taki plan dnia nie będzie moją codziennością. Są dobre wieści - do leczenia są...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,578,54302138,54302138,jak_leczyc_zeby_wyleczyc_pomozcie_.html


Temat: Proszę o interpretację wyników
Aż trudno uwierzyć w taką niekompetencję!!!! O zgrozo. Do czwartego roku życia dziecka limfocyty bezwzględnie przeważają nad granulocytami. O alergii może świadczyć natomiast podwyższona liczba granulocytów kwasochłonne, których norma wynosi od...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,70335505,70335505,Prosze_o_interpretacje_wynikow.html


Temat: Czy któreś dziecko miało podwyższone limfocyty?
U dzieci do lat 4 występuje naturalne przesunięcie w rozmazie na stronę limfocytów,czyli jesłi chodzi o procentowość udziału limfocytów to norma prawidłowa mieści się do 65%.Podwyższona ilość może również świadczyc o...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,53825564,53825564,Czy_ktores_dziecko_mialo_podwyzszone_limfocyty_.html


Temat: Morfologia rocznego dziecka
Morfologia rocznego dziecka Witam, mam do zacnych forumowiczow prosbe. Czy ktos znajacy sie na temacie moze rzucic okiem na wyniki mojej rocznej corki? Wlasnie je odebralem, a wizyte u lekarza mamy dopiero jutro po poludniu. Jak sami z pewnoscia rozumiecie, czlowiek nieco niecierpliwy jest i juz chciaby wiedziec co i jak Tym bardziej, ze niektore parametry sa chyba nieco podwyzszone... Biorac pod uwage normy, ktory podane sa obok wynikow, to niektore wskazniki corka ma powyzej normy, ale z tego co wiem, te normy podawane sa dla osob doroslych. WBC - 12,1 G/l RBC - 4,61 T/l HGB - 13,3 g/dl HCT 38,5 % MCV 84 fl MCH 28,9 pq MCHC 34,5 g/dl PLT 518 G/l Rozmaz: Limfocyty 61% Monocyty 1% Eozynofile 2% OB 8/h Sprawdzi=alem w necie i w zasadzie, to w normie nie mieszcza sie WBC, PLT i limfocyty. Co to moze oznaczac? Dodam, ze corka 2 tyg. temu miala infekcje gornych drog oddechowych....
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,56149600,56149600,Morfologia_rocznego_dziecka.html


Temat: proszę o interpretacje wyników-morfologii!!!
Dobry wieczór. Nie opisała Pani wieku dziecka, ale spróbuję pomóc : 1 WBC = leukocyty, są troszeczke podwyższone 2 u dzieci od piątego dnia życia do piątego roku zycia w morfologii krwi obwodowej mamy więcej limfocytów [więcej od 50%], 3 zakładam, że dziecko jest w tym wieku i wtedy rozmaz liczony ręcznie jest prawidłowy. 4 podwyższone OB może wskazywać na odczyn po przebytym zakażeniu, ponieważ CRP jest niskie [ujemne - najprawdopodobniej norma w tym laboratorium jest <0,5 mg / dL ] PS od piątego roku życia jest juz zwykle zauważalna "przewaga ilościowa" granulocytów...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,63383722,63383722,prosze_o_interpretacje_wynikow_morfologii_.html


Temat: morfologia + badania w kierunku krzywicy
... Wracajac do morfologii, to limfocyty moge byc takze podniesione, kiedy dziecko jest alergikiem. Mysle, ze wszystko jest w porzadku, a na pewno lekarz juz dokladnie wyjasni, co i jak Zdrowka zycze...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,11401563,11401563,morfologia_badania_w_kierunku_krzywicy.html


Temat: gdzie w necie normy badań dla maluchów?
związane z alergią? Jakoś żaden lekarz dotychczas tym się nie interesował, a wyniki jak byk ponad normę. Serdecznie dziękuję za odpowiedź bo się martwię a nie mam się kogo zapytać. Iza...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,11582084,11582084,gdzie_w_necie_normy_badan_dla_maluchow_.html


Temat: Limfocyty w rozmazie- bardzo przekraczające normę!
SKAD TAKIE NORMY??? Nie wiem skad wzielas te dane??? Z tego co wiem (a pracuje w labie) limfocyty u doroslych mają normę 20-45% . U dzieci w wieku twojej malej czyli do roku norma to 45-65%. Wiec niepotrzebne zamieszanie o 4-krotnym przekroczeniu normy !!! Dalej mimo wszystko chyba chodzi o 12%granulocytow podzielonych. gdyz norma paleczkowatych to1-5% i nie musza wystepowac w obejrzanym rozmazie. Dalej norma MCV to 80-94 wiec skad podejrzenie ze jest podwyzszone??? Wrecz idealne w samym srodku!!! Bardziej bym sie do moczu przyczepila... Rodzice pliz nie interpretujcie wynikow na wlasną rękę....
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,11618534,11618534,Limfocyty_w_rozmazie_bardzo_przekraczajace_norme_.html


Temat: wyniki badan krwi-kto rozszyfruje?
Po 1- masz normy dla dorosłych czy też odpowiednie bardziej dla dzieci pow. 4rż., po 2 nie analizuje sie pojedyńczych parametrów morfologii tylko calościowo uwaględniając stan dziecka w badaniu, po 3 nic tragiczego tu nie widze, leukocyty w normie, kwasochlonne też, OB podwyzszone i limfocyty co może świdczyc o infekcji wirusowej czy bakteryjnej a nią nie trudno u dziecka w tym wieku....
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,33243439,33243439,wyniki_badan_krwi_kto_rozszyfruje_.html


Temat: LIMFOCYTY WYSOKIE U 8-miesieczniaka!!!!
hej twoje dziecko jest jak najbardziej zdrowe. podwyzszone limofocyty swiadcza o tym ze dziecko przechodzi infecje wirusowa, z ktora sam sobie poradzi. 61& limfocytow to norma u niemowlaka, moja hematolog interesuje sie dopiero kiedy ich poziom przekracza 90%. ten normy ktore ty podajesz sa dla doroslych. pozdrawiam buzka
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,36986749,36986749,LIMFOCYTY_WYSOKIE_U_8_miesieczniaka_.html


Temat: Proszę o interpretację wyników:limfoc i neutroc
Proszę o interpretację wyników:limfoc i neutroc Mam takie wyniki u 15 mieśięcznej córci: WBC - 5,4 limfocyty 82 % neutrocyty podzielone - 11 % !!!1 CRP w normie w okolicy !! Dziecko okaz zdrowai, wesołe, ma apetyt, nie miała kataru (a lekarz zakłada że mogła mieć jakąś infekcję). Jedno co wpłynęło tez na zlecenie badań (szczególnie dotyczy to CRP) to kaszel sporadyczny, ... i neutrocyty zaniżone lub podwyższone, ale były bliżej granicy normy, a teraz oddaliło się jeszcze bardziej od normy. Lekarz uznała że ten kasze;l ma podłoże alergiczne i nie powinien wpłynąć na...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,48515269,48515269,Prosze_o_interpretacje_wynikow_limfoc_i_neutroc.html


Temat: krew z nosa a podwyzszone limfocyty????
dziekuje pan doktor za odpowiedz,ale martwie sie bo syn nie byl chory na nc w ostatnim czasie to skad ten wynik limfocytow?szczepiony tez niebyl a slyszalam ze normy takie moga byc podwyzszone u dzieci do lat 4 a syn ma 7;(
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,98019373,98019373,krew_z_nosa_a_podwyzszone_limfocyty_.html


Temat: Proszę o interpretację króciutką:)
Dziecko było na czczo do pobrań? - stąd może nieznacznie podwyższona ilość leukocytów. Przewaga limfocytów w rozmazie w tym wieku jest normą.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,68956969,68956969,Prosze_o_interpretacje_krociutka_.html


Temat: Dziwny wynik cytomegalii - proszę o radę
(córcia ma 2 lata 4 m-ce). Oto wyniki: - limfocyty 69% (podwyższone); - neutrocyty 24,6% (obniżone); - neutrocyty 1,60 10^3/ul (obniżone); - CMV IgM 0,70 (wynik wątpliwy); - CMV IgG 37 ... wynikami? Bardzo proszę o radę. Nie wiem, czy moje dzieciątko powinno być leczone. Jeżeli ktoś zna jakiegoś dobrego specjalistę zajmującego się cytomegalią, będę wdzięczna za informację (najlepiej z Olsztyna, Gdańska, Warszawy...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,30315,77168510,77168510,Dziwny_wynik_cytomegalii_prosze_o_rade.html


Temat: Wyniki małej hashimotki- co sądzicie??
Witaj Alliia Wprawdzie o chorobie Hashimoto u dzieci czytalam niewiele, ale to co wiem postaram Ci sie odpowiedziec. Szkoda ze nie napisalas nic jak sie teraz czuje Twoja coreczka. U dzieci przy ustawianiu dawek zwraca sie najbardziej uwage na samopoczucie dziecka, a nie na wyniki. Wyniki bierze sie pod uwage dopiero w drugiej kolejnosci. Napiszesz mi zaraz ze dziecko jest male i nie odpowie. Ja to wiem, ale Ty sama przez obserwacje dziecka mozesz bardzo duzo powiedziec. Jak sie zachowuje? Jak spi? Czy ma zmiany nastroju? Czy jest nadpobudliwa, albo bardzo zmeczona? Wynikow Twojego dziecka nie przelicze na procenty bo to nic nie da. U dzieci trzeba dobierac dawke bardzo rozwaznie i ja tego nie zrobie. Co do wynikow TSH, fT3 i fT4 to ... TSH. Jak zrobisz te nastepne wyniki bez tabletki, to wtedy udaj sie jednak z dzieckiem jak najszybciej do endokrynologa. Nie napisalas tez kiedy bylas poprzednio u endo z mala. Jesli bylas ... corke sam powie ze kontrola za 6mies. to radze poszukaj innego lekarza ktory podejdzie do choroby Twojego dziecka powazniej. Pozostale wyniki sa w normie. Tylko limfocyty w rozmazie sa nieco podwyzszone. Ale to nic strasznego, przy Hashi wiadomo ze limfocyty moga byc czesto podwyzszone bo to jest odpowiedz ukladu immunologicznego na przeciwciala. To co wiedzialam, to napisalam. Mam nadzieje ze odezwia sie tez inne osoby ktore maja tez chore dzieci. Pozdrawiam serdecznie Ciebie i coreczke. Rosteda Ps. Przy nastepnych badaniach nie rob cholesterolu. To nie ma znaczenia, bo w niedoczynnosci jest on zawsze podniesiony i po wyrownaniu hormonow sam wraca do normy. A przeciez dziecku i tak nie dasz lekow na zbijanie cholesterolu.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,47067862,47067862,Wyniki_malej_hashimotki_co_sadzicie_.html


Powered by wordpress | Theme: simpletex | © jackloverose